Friska Viljor Badmintonklubb

Här hittar du diverse och fördjupad information om badminton i allmänhet och klubben i synnerhet.
(Klicka på rubrikerna för att komma till avsnittet!)

Att tävla i badminton

Här finns information om hur det går till att tävla i badminton:
Läs mer

Badmintonregler

Här beskrivs de grundläggande reglerna i badminton.
Läs mer

Fjäder- eller plastboll ?

Det finns två typer av bollad i badminton; plast- och fjäderboll. Men vilken ska man spela med ?
Läs mer

Klubbkläder

Information om klubbkläder.
Läs mer

Att tävla i badminton

Här följer information för dig som vill tävla:

Tävling är ingen tvingande aktivitet i FV Badminton, men vi rekommenderar starkt alla spelare att börja med tävlandet!
Man reser i egen regi, ordnar själv och delar på kostnad för samåkning ifall flera åker. De närmaste tävlingarna är i Umeå, Sundsvall och Östersund, men finns i hela landet. Tävlingar är nästan alltid lördag med ev. spel på söndag (beroende på lottning och/eller om man går vidare till slutspel), så räkna med att en övernattning eller mellanåkning krävs.

----------

På årsmötet 2021 beslutades att subventionera hela anmälningsavgiften för de spelare som vill åka och tävla.

Tävlingslicens

För att tävla i nybörjartävlingar krävs bara medlemskap i föreningen. Om man däremot vill gå vidare och vara med i andra tävlingar krävs tävlingslicens hos förbundet. Avgiften betalar klubben om man planerar att vara med i flera tävlingar under säsongen. Licensansökan ordnar normalt klubben med inför varje säsong.

Har man tävlingslicens får man EJ delta i nybörjarklasser.

Åldersklasser

För svenska tävlingar är åldersindelning säsongen 2023/2024 följande:

U19: födda 2005-2006 (Finns oftast inte U19 på regionens tävlingar, då blir det istället seniorklass)
U17: födda 2007-2008
U15: födda 2009-2010
U13: födda 2011-2012
U11: födda 2013-2014
U9: födda 2015 eller senare

Anmälan

Använd detta formulär för att anmäla dig till säsongens tävlingar! (Listan med valbara tävlingar uppdateras allt eftersom tävlingsinbjudan kommer från arrangerande klubb)

Information om resp. tävling försöker vi länka till via tävlingskalendern på startsidan samt sätta upp på vår anslagstavla i träningshallen. Saknar du en tävling i anmälan, hör av dig till Jonas; 070-27 86 866


Råd och tips till föräldrar

Även om du inte kan någonting om badminton kan du vara ett jättebra stöd på matcher. Några tips

  • Påminn både ditt och andras barn om att dricka/äta något mellan matcherna. Många är spända en tävlingsdag och glömmer då äta

  • ”kan inte coacha” finns inte

  • Drick vatten + vila 1 min

  • Fortsätt kämpa. Motståndare ser trött ut – fortsätt få han/hon att springa

  • Påminn andra barn att sitta bredvid andra som spelar och heja på

  • Prata gärna med ditt barn om dubbel/mixed. Att vinna en sådan är (minst) dubbelt så kul som en singelmatch.

  • Ta gärna med inneskor då ytterskor inte är tillåtet på och runt tävlingsbanorna

Mat en tävlingshelg

Varför bry sig om vad man äter på tävling? På en tävlingshelg har man ofta matcher från tidig morgon till sen eftermiddag eller till och med kväll. Första matchen har alla energi men vill du förlora en jämn kvartsfinal på kvällen för att du inte ätit ordentligt och inte har någon ork?

Nedan har vi sammanställt några tips på bra mellanmål beroende på hur långt man har mellan matcher. Målsättningen är att man aldrig är proppmätt och aldrig hungrig - har du 20 min mellan matcher äter man något lätt och är det 2h kan man äta riktig lunch. Glöm inte dricka vatten mellan matcherna - många små glas under dagen är bättre än massor vid få tillfällen.

2h eller mer vila mellan två match

  • Kycklingsallad/korv & makaroner/dagens lunch/äggsmörgås

1h vila mellan två matcher

  • Smörgås/Yoghurt/Banan/mjölk/

30 min vila mellan två matcher

  • Banan/Russin/Yoghurt/Mjölk/Risifrutti

Generellt är vatten bäst att dricka under match och räcker långt. Om det blir tredje set kan en halv banan eller lite russin vara bra mellan andra och tredje set.

Godis och fikabröd äter vi inte under tävlingsdagar, risken att man glömmer äta sin matsäck är ett av många goda skäl.


Badmintonregler

Här nedan följer grundläggande regler i badminton. För fördjupad information, se badmintonförbundets info här.

Poängräkning

Man räknar poäng på varje slag. Poäng får man om moståndaren slår bollen utanför tillåtna linjer, slår i nät eller om spelaren rör vid nätet med racket eller kropp. Man spelar i bäst av tre set, den spelare som först får 21 vinner ett set. Den som först har vunnig två set vinner matchen. Dock måste man vinna ett set med två poäng, står det 20-20 blir det först till 22, vid 21-21 först till 23 osv. Står det 29-29 gäller dock att först till 30 vinner.

Linjer

I singel gäller smala linjer hela tiden. Serve är inne om den landar någonstans mellan främre servelinje och baslinjen. I dubbel gäller yttre linjerna hela tiden, även för serve. Däremot for en dubbelserve inte gå längre än till den främre baslinjen.

Serve

Serve slås alltid diagonalt och bollen måste träffas under midjan. Har den sida som servar jämt antal poäng servar man diagonalt från högra sidan och har den som servar ett udda antal poäng servar man diagonalt från vänstra sidan. Serven är giltig även om den rör vid nätet.

Domare

Normalt har man ingen domare på tävlingar i lägre nivå utan spelarna själva dömer sin egen planhalva. Är spelaren osäker på om bollen var inne eller ute spelar man om bollen.

Siffervändare

På tävlingar har man i regel en siffervändare. Observera dock att denne inte är domare utan det är spelarna som dömer, siffervändarens uppgift är att hjälpa publik och spelare att komma ihåg/se ställningen i matchen.

Plastboll eller fjäderboll ?

Plastbollar

I nybörjarklass tävlar man med plastbollar och då står i regel arrangören för bollar då de håller länge. Är du osäker - fråga din tränare inför tävlingen.

På vissa tävlingar finns även en tävlingsklass C, där man som senior inte behöver ha tävlingslicens för att var med. Denna klass vänder sig till tränare/medföljande föräldrar som inte spelat/tränat mycket men vill vara med ändå. De spelar också med plastbollar.

Fjäderbollar

I vanlig ungdomsklass (U11-U17) och seniorklass (A, B) spelar man med fjäderbollar och spelarna själva får stå för egna bollar. De köps i ett rör om ett dussin bollar och köps direkt av klubben. Ta med pengar (säsongen 2009/2010 kostar de 160 kr/dussin) till en träning så får du köpa ett rör att ta med.

Normalt går det åt 1-2 bollar per match så i regel går inte åt ett helt rör för en tävling.


Klubbkläder

Våra klubbkläder köper vi via Intersport. Kläder/storlekar finns att prova i butiken i Örnsköldsvik, sedan beställer och betalar man själv via nätet. Kollektionen är utvald för att passa många och där vi är garanterade att den finns kvar länge (flera år). Det finns två tävlings-set (se nätbutiken nedan). Den svarta är mer populär, men den gula/svarta finns också för den som önskar. Det är inget krav från klubben att bära klubbkläder (tävlings-set:et) på tävlingar, men det ser trevligt ut att man representerar en viss klubb och ger en samhörighet med andra FV-are som tävlar!

https://team.intersport.se/team/fv-badminton/Vill du börja spela ?

Vill du börja spela badminton? Kul!

Anmäl i så fall ditt intresse och ställ frågor till Stellan Robertsson på telefon 070-687 22 93 eller via mail till stellan.robertsson(at)gmail.com så försöker vi hitta plats i en lämplig grupp. Då vi har begränsat antal platser i våra grupper kan det bli fråga om att ställa sig i kö.

I regel försöker vi ta in nya på hösten och våren, ibland kan det också gå bra att hoppa in mitt i terminen. Är du osäker på om sporten är något för dig har du möjlighet att prova 2 träningar.

Har du fått OK att börja, anmäl dig här som ny medlem!